På total nivån verkar priserna i innerstaden fallit med endast c:a 1 %. Se graf:
Om detta besannas i maklarstatistik.se:s månadsrapport (10de December), kommer endast 15% av mina läsare ha gissat rätt (I princip stillastående). Se dock kommentaren längst ned, i samband med stadsdelsgrafen.
Om man tittar på den veckovisa utvecklingen (se nedan) så har vi nu nått all-time-low. Iallafall sedan i början av augusti :D. Det verkar som om det verkar vara rimligt att förvänta sig lägre prisnivå i December än i November.
För er som är nyfikna på stadsdelarnas utveckling, titta nedan:
Som ni ser, faller priserna i alla stadsdelar utom Östermalm (som stigit kraftigt, men med 11 försäljningar/månad kommer det att finnas större statistiska variationer för Ö-malm än för andra stadsdelar). Kraftigast faller det i Kungsholmen. Dessutom har antalet sålda objekt i framörallt Södermalm, men även Kungsholmen, fallit.
Notera att effekten av att färre lägenheter säljs i billigare områden (Söder och Kungshomen), blir att det drar upp snittet på innerstadslägenheter (översta grafen i inlägget).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Intressant att statistiken tidigare visade minus 3 % för den föregående 3månadersperioden och nu minus 1 procent för november (om du får rätt). Efter att ha följt Hemnet varje dag de senaste 2 åren är min uppskattning av prisfallet olika beroende på typ av objekt.
Renoverade, stylade objekt i Vasastan har kanske tappat 10 % medans de medelmåttiga 2:orna på söder går runt 40 000 kr /m2. Marknaden har enligt min uppfattning blivit enormt mycket mer differentierad.
Dessutom ligger ett "latent" prisfall för handen då ett stort antal säljare inte får ett pris de kan acceptera och helt enkelt väljer att ligga kvar med lägenheten.
Denna trend startade i september och jag förväntar mig att dessa presumtiva säljare för eller senare helt enkelt får ge upp och sälja lägenheten oavsett.
Vidare finns det en "lag-time" effekt när det gäller villorna eftersom statistiken gäller per tillträdet och inte köpekontraktsdatum. Eftersom tillträdet typiskt sett ligger 3-4 månader framåt i tiden kommer den nedgång som syntes i september i statistiken för BR bli tydlig efter nyår för villorna.
Dock har den här årstiden typiskt sett en svag prisutveckling och en del av nedgång kan säkert förklaras av en säsongsmässig variation - men långt ifrån allt.
Mitt tips på fortsatt utveckling : Ned för att sedan stabiliseras under en längre tid. Jag ser nästa uppgång på marknaden först vid nästa högkonjuktur (förutsatt 1-2 år till av denna högkonjuktur följt av 4 års lågkonjuktur ger 5-6 år totalt).
Angående att statistiken visade 3% förra 3-månaders period på maklarstatistik: Den kommer med största sannolikhet att visa på mer an 10 % nedgång för denna perioden. Detta beror naturligtvis på att informationen blir c:a 1,5 mpånader sen p g a 3-månaders rullande snitt. För förklaring se gärna mitt inlägg plus kommentarer från nov 8. Där nämns också lag-time effekten för villor (som du korrekt påpekar)
Intressanta tankar kring dynamiken i marknaden. Jag ser tyvärr inget starkt stöd för detta i min statistik (antalet försäljningar, utgångspris, antal per område). Men det behöver ju iofs inte betyda att du har fel.
fast vid närmare eftertanke stöds din hypotes om latent prisfall iallafall på söder den senase månaden, av att priserna legat stilla, men samtidigt antalet försäljningar har sjunkit kraftigt. Det tyder kanske på att antal säljare inte får de priser de vill ha. Men egentligen behöver man mer info för att säga säkert.
Skicka en kommentar