Sök i bloggen

2008-01-21

Bostadrätter har gått kraftigt upp (10%) från botten i vecka 49-50.


Förmodligen kommer vi att få ungefär samma snittpriser i Januari som i November. Det blir spännande att se om det kommer att visa sig att höstens fall var tilfällig, eller om uppgången efter nyårsskiftet är tilfällig. Notera att det är något färre försäljningar vecka 51- 3 än vanligt. (vecka 1 borde inte ens vara med i grafen)

Det var intressant att notera att huspriserna i Stockholm nu har sjunkit (maklarstatistik). Det var ju inte helt oväntat, då en betydande andel (någon som vet hur stor andel?) av köpesumman för hus läggs med pengar från bostadsrättsförsäljningar. Detta innebär naturligtvis att ett fall på bostadsrätter smittar över på huspriser. Ingenting var säkert dock p g a fastighetsskattens omformning, dock borde den redan ha varit imprisad sedan våren 2007.

En kommentar: många har noterat att bopriserna i förhållande till KPI har stigit med 100% (enligt en undersökning jag har sett har detta mått varit relativt konstant i USA sedan början av 1900 talet - förutom under bubblor på fastighetsmarknaden - samma kan rimligtvis gällla för sverige). Detta tas som indikation på att bostads-priserna borde falla med 50%. Dock, med allt fler indikationer på stigande inflation, kan mycket väl bopris/KPI kvoten sjunka utan att bopriserna sjunker (nominellt). Men eftersom konstant bopris/KPI inte är en naturlag, så säger inte heller detta så mycket (exvis borde "energi-inflation" driva huspriser nedåt och löne-inflation" uppåt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tackar för intressant statistik. Givetvis blir man nyfiken på vad detta kan bero på. Är det starten på en ny uppgång eller är det så att just nu endast toppobjekten säljs och att statistiken därför kan vara missvisande? Hur har det totala utbudet utvecklats? Vet du något om det?

Anonym sa...

Den säsongsmässiga variationen är oftast positiv efter nyår.
Syns tydligt på mäklarstatistik.se.

Dock kan man fråga sig vad köparna tänker med när börsen gått ned 15 procent på 3 veckor och recessionen i USA snart är ett faktum.

Det kommer se ok ut i ungefär 2 månader till sedan följer 8-9 månader av samma utveckling som vi såg under hösten (pga recessionen i USA som smittar hela världen).

Slutmålet ligger omkring 20 % under dagens nivå - ca 40 000 kr /m2 i centrala stockholm.

Jonas Jesus Maria sa...

Tack båda för kommentarer.

Till 1: I Januari hittils jämfört med December spelar det ingen roll om man tittar på stadsdelar, eller små och stora lägenheter, alla dessa kategorier stiger i pris ungefär lika mycket. Dessutom är utgångspriset ungefär samma som under hela året, vilket talar emot en förändrad mix.

Jag fick dessutom anektodmässig information om att visningarna har varit väldigt välbesökta i Januari. Jag tror nog att det är en faktiskt uppgång.

Till2 : Jag tycker det är svårt att se säsongsmässiga variationer på mäkklarstatistik eftersom statistiken är så utsmetad.

I övrigt låter ditt scenario troligt. Svårt att veta säkert som alltid...

Jonas Jesus Maria sa...

Till 1:
Men naturligtvis är detta bara ett fåtal av all försäljningar, så det kan finnas andra problem i statistiken.

Men jag börjar faktiskt tro på att siffrorna är representativa, eftersom jag har börjat kunna förutspå i vilken riktning mäklarstatistiks statistik kommer att gå, och att statistiken stämmer med anektodiska berättelser.