Sök i bloggen

2008-04-01

Mars: Rally i stora lägenheter, priset på små lägenheter i princip konstant.

Vecka 13 var inte vidare spännande, med i princip samma pris som vecka 11 (visas inte).

Månadsdata bjuder på spänning eftersom små lägenheter (valutan på bostadsmarknaden) har fallit svagt, men stora lägenheter har stigit kraftigt. Till och med har stora lägenheter gått om små lägenheter i pris. Anmärkningsvärt. Se här:

Och slutligen den vanliga tråkiga totala bilden över månaden. Men nu (förmodligen) jämförbar med statistik på maklarstatistik.se. Jag har nämligen lagt till rullande tremånaderskurva (som jag tror dom rapporterar). Vill ni ha deras trend, är det i princip bara att anpassa en linje till de tre senaste månaderna (på den vanliga kurvan). Lutar den uppåt är det uppåtgående trend etc.

Tyvärr blev det sen uppdatering den här gången, men jag ville få med hela månadens data. Dessutom har jag sjukt mycket på jobbet just nu.... Hoppas jag hinner uppdatera söndag natt nu till helgen. Annars, ha tålamod! ;)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket märkligt fenomen... kan det vara så att stockholms singlar börjar få vårkänslor o para ihop sig?

Anonym sa...

Kan väl även vara så att fler förstagångsköpare köper små lägenheter, och de blir mer påverkade av rubrikerna om "ras". De som köper större går väl oftare in med stor kontantinsats från försäljning och har relativt låg belåningsgrad, ergo mindre känsliga för prisnedgångar.

Jonas Jesus Maria sa...

Håller i princip med, med den lilla korrektionen att de flesta säljer *efter* att de har köpt, så det vet ju inte säkert hur stor insats de får (borde också påverkas av "ras" rubriker). Men iofs har de flesta nog så bra med marginaler att de klarar ett fall.

Förnärvarande har jag en hypotes om att folk mot slutet av året gjorde försäljningar för att slippa räntan på uppskovet. Många av dessa kan möjligtvis ha sålt utan att ha köpt något först (för att det var ett sent påkommet beslut, inte har hittat exakt vad de vill ha etc etc.). Jag antar att dessa säljare sätter inflyttningsdatum så sent som möjligt, men det måste vara svårsålt om det är längre än 3-4 månader.

En sådan manöver gör man bara om man ändå hade tänkt flytta inom de närmsta två åren. Och det är väldigt få som planerar att flytta till 1or som inte är förstagångsköpare.

Därför leder denna hypotes till: (1) Extra nedgång inför årskiftet över alla typer av lägenheter och hus (2) Extra uppgång efter nyårskiftet på större lägenheter och hus. Uppgången gäller alltså inte 1or, eftersom nästan ingen andragångsköpare köper en 1a

Ingen aning om denna hypotes är riktig, men ska se om jag har tid över att försöka förkasta den.

Jonas Jesus Maria sa...

Och jag glömde säga... om hypotesen stämmer, borde det extra köptrycket på större lägenheter och hus minska kraftigt under April (inte försvinna, för en del skulle kunna flytta in i andrahandslägenhet eller dyl. i upp till ett år) Om ett år skulle en eventuell effekt vara helt borta (annars kan inte skatten skjutas upp).

Jonas Jesus Maria sa...

Fast vårkänsloteorin, är faktiskt inte så dum den heller...