Sök i bloggen

2008-02-17

Vecka 7: Fortsatt stabilt?

Slutpriserna är hyfsat konstanta.

Budstarten ökat något. Vid närmare granskning visar det sig att det under vecka 7 såldes 3 Östermalmslägenheter, lika många som under hela Januari. Detta samtidigt som få lägenheter totalt såldes (12 - lägst antal sedan sommaren, med undantag för vecka 1). Östermalm sticker ut med 44-45 tusen i utgångspriser, medan andra områden ligger kring 40 tusen. Detta förklarar nästan hela uppgången.

Eftersom Östermalm har högre slutpriser än snittet, kan dett indikera att priserna för en likvärdig "portfölj" av bostadsrätter egentligen har sjunkit med c:a 2,5% senaste veckan. Men variationerna är egentligen för små för att dra säkra slutsatser på detta begränsade underlag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Lägre omsättningshastighet = latent prisnedgång.

Nedgången finns där men syns inte för senare i statistiken, det finns en fördröjning.

I ljuset av Riksbankens räntehöjning och den finansiella oron är min gissning att priserna kommer att gå svagt nedåt den kommande perioden.

Anonym sa...

Det finns ett motstånd vid 50 tkr/kvm. När denna nivå är bruten ligger troligtvis nästa stöd vid 40 tkr/kvm. Troligtvis ligger köparna redan på denna nivå, därav den låga omsättningen.

Jonas Jesus Maria sa...

båda kommentarer säger i princip samma sak. Det ni beskriver är både rimligt och troligt. Dock, nivån 40 tkr förstår jag inte var bobear har fått ifrån.

Man skulle kunna göra en sådan analys från mina undersökningar om hur mycket bostadspriserna falller under 2008 (det finns ett stöd kring -20%) men urvalet som har röstat där är ju inte direkt kontrollerat....

Anonym sa...

40 tkr som nästa stödnivå är naturligtvis en gissning men priserna låg kring denna nivå under förhållandevis lång tid, innan de steg till 50 tkr+ ganska snabbt. Så det är många som har köpt till det priset och få som vill förlora pengar på sin bostadsaffär.

Jonas Jesus Maria sa...

OK, Tack!

Anonym sa...

Den lägre omsättningen borde göra att kvasten börjar gå hos flera mäklare, eller i alla fall minska antalet beställda CLK-cabs....