Sök i bloggen

2008-12-07

vecka 49:






Det blir spännande att se nästa vecka om priserna påverkas av räntesänkningen.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gissar att prisraset kommer att tillta om något. Kapitalförstöringen är redan i full rulle i resten av världen vilket kommer att göra krediter mycket dyrare än förr, oavsett vad Riksbanken sätter för ränta. -50% från toppen för Stockholms-lägenheter någon gång under 2009!

Anonym sa...

Dröm vidare i din HR. Men du kan väl höra av dig när du kan köpa en 4:a på Odenplan för 2,5 miljoner. Jag köper direkt.

Anonym sa...

Varför köpte du inte den där fyran vid odenplan runt år 2000 när de inte kostade mer än så?

Glöm inte heller att det finns en risk att 2,5 miljonerslägenheter snart kommer att kräva en kontantinsats på sisådär 5-700 tkr, vilket kanske inte är så lätt att få fram när man inte har någon gammal lägenhetsvinst att realisera.

Anonym sa...

Köpte min BR 1981 för 80000, så jag har gjort min vinst. Sen säger du att man kan behöva 30% insatts. Tror jag inte på. Men folk i HR vill ju alltid att det ska gå åt helvete för oss som gjort bra affärer. Men har hört genom alla år att det ska gå åt helvete med bopriserna. Hittills ligger man 4 miljoner plus. Puss

Anonym sa...

Det är sant att jag bor i HR. Jag har precis sålt min BR (september) och har realiserat min 300%-iga vinst. Jag rekommenderar dig att göra samma sak.

Tillgångsbubblor är ingenting nytt, så jag förstår inte varför du blir så föraktfull bara för att jag bedömer marknadsläget annorlunda än du.

Varför är det förresten så osannolikt med kontantinsatser i spannet 20-30%? Om boprisfallet fortsätter är det väl naturligt att banken inte vill riskera sina pengar?

Anonym sa...

Min bedömning är att kvm-priserna i Stockholm inte generellt kommer att gå under 35' / kvm. Speciellt med tanke på de senaste räntesänkningarna, samt det faktum att denna konjunkturnedgång drabbar Stockholm relativt sett mindre än de 2 tidigare (senaste) konjunkturnedgångarna.

Att bankerna plötsligt skulle kräva 30% i kapitalinsats ser jag som extremt osannolikt. De vill också tjäna pengar. Däremot kanske de ställer högre krav på amortering. Kanske kräver de 15% insats, men knappast 30%.

Även om priserna går ner till 35' / kvm kommer många som varit med i marknaden länge kunna sälja och ha kvar vinst till insats utan problem.

Nej, den stora slakten blir i exklusiva sommar-/vinterstugeområden. Sälen, Gotland, Åre, Österlen, m.m. Har du pengar som skvalpar kan du fynda ordentligt om 2-3 år.

Anonym sa...

Instämmer i Stormogulens analys.

Anonym sa...

Saxat citat från Dagens Industri idag.
Svensk fastighetsförmedlings vd Peeter Pütsep:

"Vi har sett ökande krav på handpenning. Det har legat i spannet från 90 ner till 70 procents lånefinansiering till hushåll som med precis samma förutsättningar tidigare kunde låna till 90 eller till och med 100procent."

Extremt osannolikt eller inte, det är verkligheten. Och vi har antagligen bara sett början av krisen.

Anonym sa...

Det har redan i budgivningarna under vecka, sedan om det märks i det lilla urval EO säljer återstår att se.

50 % från toppen ? Så du menar att snittpriset i centrala Stockholm kommer ligga på 27 000 kr / m2 ?

Knappast! Personligen tror jag inte att det går under 40 000 kr /m2.

Bankerna kräver inga 30 % i kontantinsats.

10 % räcker enligt alla de stora kreditinstituten gott såvida du inte ska låna mer än 2 miljoner (per person).

Swedbanks ränta ligger strax över 3,6 % idag - att det inte skulle ha en effekt på priserna vore osannolikt.

Anonym sa...

hej, hur kan man kontakta dig som skriver. jag har försökt hitta kontaktuppgifter men tyvärr misslyckats. jag vill diskutera ett samarbete. min email är nilzon_1982@hotmail.com