Sök i bloggen

2008-12-13

Vecka 50: verkar ganska brunt (OBS ny skala)

Priserna är återigen under 40000 och på lägsta nivå sedan mätningen startade (låter mer spektakulärt än vad det är... mätningarna startade i augusti 2007). Budstarten är dramatiskt ned. Vid närmare anblick finner man att det förmodligen beror på en oproportionerlig andel söderlägenheter denna vecka (visas ej).

Om man däremot tar lägenheter sålda under december så visar det sig att vi har en normal mix under den tvåveckorsperioden (borde vara c:a hälften av tidigare fullständiga månader) , se tabellen under följande graf. (Jag litar på att ni är intelligenta nog att bortse från stora rörelser i stadsdelspriser, där dessa är baserade på få försäljningar). Observera att föra veckans data därmed var underviktad i söderlägenheter.

Enligt ovan (normal mix under senaste två veckor) är det därför rimligt att titta på December månads data. Vi drar därför slutsatsen att priserna är fallande, och att desutom budstarterna är fallande. Naturligtvis är december en dålig månad för försäljningar, se bara förra årets utveckling (på annant ställe i bloggen) och därför behöver detta inte med säkerhet betyda att räntesäkningen inte har haft någon effekt .

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för analysen! Uppskattar bloggen.

Anonym sa...

Fina diagram. Tack för en mycket bra blogg, vi alla uppskattar det arbete du lägger ner på att ta fram denna statistik.

Anonym sa...

Min gissning är att högre krav på kontantinsats och arbetslöshet har större påverkan på bostadspriser än den rörliga räntan. En normal kontantinsats på 10% för förstagångsköparen är borta på mindre än 3 månader med nuvarande takt. Inte orimligt då att bankerna kräver högre kontantinsatser för vissa grupper. Vi har för närvarande deflation i Sverige och övriga världen, tillgången på krediter har sjunkit dramatiskt, inte konstigt då att bostäder som till stor finansieras med lån sjunker i värde.

Anonym sa...

Jag behöver min bostadsfix. När kommer nästa uppdatering?

Anonym sa...

Ja det är inte snällt att plåga oss stackars statistikjunkies. Sluta spela svår och uppdatera nångång. Snälla?

Här är lite andra länkar så länge.

http://www.hempris.se/
http://www.sbab.se/flash/storstadsguiden/index.html

/M

Anonym sa...

Lever du eller?

Anonym sa...

Ett livstecken vore välkommet. :o)

Anonym sa...

Kanske nybliven bostadsrättsinnehavare?

Anonym sa...

Vadan denna plötsliga radiotystnad? Har polarna på Erik O. klippt din internetaccess? Älskar att ta del av denna bostadsstatisik. Please come back!

Anonym sa...

Priserna går upp igen. Det var samma inaktivitet på bloggen när han väntade på "DET STORA RASET" som kom men inte blev så stort.

Anonym sa...

Varför denna tystnad...? Snälla snälla...